Мазмұны
Аурудан кейінгі кезеңде дұрыс тамақтану ерекше маңызға ие, өйткені ағзаның тез сауығуы көбіне ас мәзіріне байланысты болады. Әлсіреген ағзаға қуатты қалпына келтіру, иммунитетті нығайту және витамин мен минерал тапшылығын толтыру үшін қолдау қажет. Өнімдерді ұқыпты таңдау аурудың салдарын жеңілдетуге және қайтадан ауырып қалу қаупін азайтуға көмектеседі. Әр адамға бірдей келетін әмбебап мәзір жоқ, бірақ кейбір өнімдер сауығу кезінде баршаға пайдалы. Ақылға қонымды тамақтану – мықты денсаулық пен жақсы көңіл-күйдің кепілі.
Жеңіл әрі қоректі астың маңызы
Аурудан кейін ас қорыту жүйесін шамадан тыс жүктемеу және біртіндеп бұрынғы тамақтану тәртібіне көшу маңызды. Ең пайдалысы – оңай қорытылатын және қажетті микроэлементтерге бай тағамдар.
- көкөніс не тауық сорпасы ағзадағы сұйықтықты толықтырып, жеңіл сіңеді;
- сұлы, қарақұмық немесе күріш ботқасы энергия береді және асқазанға жұмсақ әсер етеді;
- қышқыл сүт өнімдері ішек микрофлорасын реттеп, иммунитетті нығайтады;
- жұмыртқа қайнатылған немесе буда пісірілген күйде ағзаны ақуызбен қамтамасыз етеді;
- бұқтырылған көкөністер мен пеште піскен жемістер дәрумен мен талшыққа бай.
Осындай мәзір ағзаға күш жинап, ас қорыту жүйесінде асқынулардың алдын алуға мүмкіндік береді.
Иммунитетті нығайтатын өнімдер
Сауыққан кезеңде ағзаның қорғаныс күшін қолдау ерекше маңызды. Дұрыс таңдалған өнімдер жаңа күш жинап, инфекцияларға төтеп беруге көмектеседі.
- Цитрус жемістері мен киви – құрамында иммунитетті күшейтетін С дәрумені көп.
- Жаңғақ, тұқым және өсімдік майларында Е дәрумені мен пайдалы май қышқылдары бар.
- Теңіз балығы мен теңіз өнімдері – ағзаға қажетті йод, мырыш және омега-3 көздері.
- Балдың табиғи антисептикалық әсері бар, суық тигенде күш жинауға көмектеседі.
- Сарымсақ пен пияз ағзада қорғаныс жасушаларының түзілуін арттырып, қабынуды азайтады.
Бұл өнімдерді мәзірге қосу аурудан кейін ағзаның тезірек сауығуына ықпал етеді.
Сұйықтық пен минерал балансын қалпына келтіру
Кейде ауырғаннан кейін ағзада сусыздану мен кейбір микроэлементтердің тапшылығы байқалады. Су балансын сақтау және дұрыс сусын таңдау сауығу процесін жеделдетеді әрі қосымша белгілердің алдын алады.
- зат алмасу қалыпты жүру үшін таза су мен әлсіз шай ішу керек;
- табиғи морс пен компот витамин қорын толықтырады;
- газсыз минералды су электролит тепе-теңдігін қалпына келтіреді;
- итмұрын тұнбасы қантамырды нығайтып, жүрек қызметін қолдайды;
- жылы сүт немесе айран асқазанды тыныштандырып, ұйқыға жақсы әсер етеді.
Осындай сусындарды жиі пайдалану қалпына келу кезеңін жеңіл әрі жайлы етеді.
Аурудан кейінгі дұрыс тамақтану – тек физикалық жағдайды ғана емес, адамның жеке қажеттілігін ескеретін маңызды қадам. Дәрумендерге, ақуызға және микроэлементтерге бай мәзірге біртіндеп көшу – энергия мен еңбекке қабілеттіліктің кепілі. Ағзаңыздың жағдайына құлақ асып, ауыр тағамнан асықпай бас тартып, су ішуді ұмытпаңыз. Осындай ұқыпты тәсілдің арқасында күш-қуатыңызды жылдам қалпына келтіріп, әдеттегі белсенді өмірге тезірек ораласыз.