Паста туралы 25 қызықты факт
1 min read

Паста туралы 25 қызықты факт

5
(5)

Паста – әлемдегі ең танымал тағамдардың бірі. Ол көптеген мәдениеттер мен елдердің асханаларының ажырамас бөлігі болып табылады. Пастаның түрлерін әртүрлі ингредиенттермен және дәмдеуіштермен дайындау тәсілдері сансыз. Бұл тағамды әркім өзінше жақсы көріп, түрлі рецепттерге бейімдей алады. Осы мақаладан сіз паста туралы қызықты және таңқаларлық деректерді таба аласыз.

  1. Пастаның отаны Италия деп саналады, бірақ оның түп-тамыры Қытайда болуы мүмкін.
  2. Пастаның тарихы 4000 жылға дейін созылады.
  3. Пастаның 600-ден астам түрі бар.
  4. «Спагетти» сөзі итальян тілінен аударғанда «кішкентай жіп» дегенді білдіреді.
  5. Италияда жыл сайын шамамен 3 миллион тонна паста өндіріледі.
  6. Орташа итальяндық бір жылда шамамен 23 келі паста тұтынады.
  7. Пастаны өнеркәсіптік өндіру ХІХ ғасырда басталды.
  8. Пастаны алғаш рет өндіру процесі Неаполь қаласында пайда болды.
  9. Паста суға тұз қосып қайнатылады, бұл оның дәмін жақсартады.
  10. Паста құрамында «аль денте» пісіру стилі бар, ол итальяндық тағам дайындауда басты қағида болып табылады.
  11. Пастаны салқын суға жуып шайқау дәстүрлі итальян асханасында қабылданбайды.
  12. Пастаның негізі қатты бидай ұнынан жасалады.
  13. Көптеген паста түрлері жұмыртқа қоспасымен дайындалады.
  14. «Пене» пастасы өзінің түтік тәрізді пішінімен ерекшеленеді.
  15. Паста тарихындағы ең ұзын спагетти 202 метрге жеткен.
  16. Пастаны тұтыну әлемнің барлық дерлік елдерінде таралған.
  17. «Феттучини» – пастаның таспалық түрі, ал оның атауы итальянша «кішкентай ленталар» деген мағынаны білдіреді.
  18. Итальяндық паста өндірісі дәстүрлі түрде қол еңбегімен жасалған.
  19. Паста мұражайы Италияның Рим қаласында орналасқан.
  20. Италияда пастаны шанышқымен айналдырып, алып жейді.
  21. «Лазанья» пастаның қалың қабаттарынан тұрады.
  22. «Равиоли» пастасы ішіне түрлі толтырмалар салынып дайындалады.
  23. Паста дайын болу үшін 7-12 минутқа дейін пісіріледі.
  24. Паста «көмірсулардың патшайымы» деп аталады, себебі оның құрамында көмірсулар көп.
  25. Паста салқындатылған немесе ыстық күйінде беріледі, соустармен және ірімшіктермен үйлестіріледі.

Паста туралы осы деректерді білу арқылы оның тарихы мен мәдениеттегі маңыздылығын жақсырақ түсінуге болады. Паста – әмбебап тағам, ол қарапайымнан күрделіге дейінгі рецепттерге бейімделе алады. Италияның ұлттық байлығы ретінде ол бүкіл әлемге таралып, миллиондаған адамдардың сүйікті тағамына айналды. Пастаның әртүрлілігі мен оған деген сүйіспеншілік оны ас мәзірінің ажырамас бөлігі етті.

Бұл пост қаншалықты пайдалы болды?

Бағалау үшін жұлдызшаны басыңыз!

Орташа рейтинг 5 / 5. Дауыс саны: 5

Әзірге дауыс жоқ! Осы жазбаға бірінші болып баға беріңіз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *