Фо супы туралы 24 қызықты факт
1 min read

Фо супы туралы 24 қызықты факт

0
(0)

Фо супы – Вьетнам асханасының ең танымал әрі ерекше тағамдарының бірі. Бұл тағам өзінің хош иісі мен бай дәмімен әлемнің түкпір-түкпірінде танымал болды. Фо супы – жай ғана тамақ емес, ол вьетнам мәдениетінің символы әрі елдің аспаздық мұрасының ажырамас бөлігі.

  1. Фо супының шығу тегі Вьетнамның солтүстігінде, ХХ ғасырдың басында бастау алған.
  2. Фо супының басты құрамдас бөлігі – ұзын әрі жіңішке күріш кеспесі.
  3. Суптың негізі – хош иісті ет сорпасы, көбінесе сиыр етінен дайындалады.
  4. Фо супына қосылатын ет әдетте өте жұқа тілімдерге кесілген сиыр еті болып табылады.
  5. Вьетнамның әр аймағында фо супын дайындаудың өз ерекшеліктері бар, мысалы, солтүстік пен оңтүстіктегі рецепттер бір-бірінен айтарлықтай ерекшеленеді.
  6. Фо супының сорпасын ұзақ уақыт бойы, кейде 8-10 сағат қайнатып, бай дәмге қол жеткізеді.
  7. Супқа дәм қосу үшін даршын, қалампыр, жұлдызды анис және кардамон сияқты түрлі дәмдеуіштер пайдаланылады.
  8. Фо супының дәстүрлі нұсқасында жаңа піскен шөптер, әсіресе, кинза мен базилик қолданылады.
  9. Супты дайындауда ерекше қышқылдық пен сергіткіш дәм беру үшін лайм шырыны қолданылады.
  10. Вьетнамның оңтүстік аймағында фо супына тәтті дәм беру үшін құрақ қант қосылады.
  11. Фо супын соя тұздығы немесе балық тұздығымен бірге ұсынады.
  12. Фо супына міндетті түрде қосылатын элементтердің бірі – қытырлақ бұрыш, ол тағамға өткірлік береді.
  13. Вьетнамда фо супын күннің кез келген уақытында, таңғы ас, түскі ас немесе кешкі ас ретінде ішуге болады.
  14. Фо супы көбінесе көшеде сатылатын тағамдардың қатарына жатады, оны әр бұрыштағы шағын кафелерден табуға болады.
  15. «Фо» сөзі вьетнам тілінде кеспе дегенді білдіреді.
  16. Фо супының вегетариандық нұсқалары да бар, онда еттің орнына көкөністер мен тофу қолданылады.
  17. Кейбір нұсқаларында фо супына тауық еті пайдаланылады, оны «фо га» деп атайды.
  18. Фо супының тарихы француз отаршылдығымен байланыстырылады, себебі француздар сиыр етін кеңінен қолданған.
  19. Вьетнам соғысы кезінде фо супының рецепттері мен дәстүрі елден тыс жерлерге таралды.
  20. Бүгінгі таңда фо супы халықаралық деңгейде танымалдылыққа ие болып, көптеген елдердің мейрамханаларының мәзірінде бар.
  21. Фо супы Вьетнамдағы ұлттық тағам ретінде танылған.
  22. Фо супының тағамдық құндылығы жоғары, ол ақуызға, темірге және көптеген дәрумендерге бай.
  23. Фо супын жеу – тек қана тамақтану емес, сонымен қатар әлеуметтік тәжірибе, Вьетнамда оны достармен және отбасымен бірге ішу дәстүрі бар.
  24. Фо супының сорпасы түрлі дәмдеуіштер мен қоспалардың арқасында өте хош иісті және ерекше дәмге ие.

Фо супы – вьетнамдық мәдениеттің керемет көрінісі, ол тағамның бай дәмін ғана емес, сонымен қатар ғасырлар бойы қалыптасқан дәстүрлер мен рецепттерді де сақтап келеді. Бұл тағамды әртүрлі елдерде кездестіруге болады, бірақ оны Вьетнамда, оның тарихи отанында ішудің ерекше мәні бар. Фо супы – жай ғана тағам емес, ол нағыз гастрономиялық өнер.

Бұл пост қаншалықты пайдалы болды?

Бағалау үшін жұлдызшаны басыңыз!

Орташа рейтинг 0 / 5. Дауыс саны: 0

Әзірге дауыс жоқ! Осы жазбаға бірінші болып баға беріңіз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *